Leerlingen zien elkaar vrijwel dagelijks, maar wat zien ze nu eigenlijk bij elkaar? Veel leerlingen dragen een maskers, ter zelfbescherming. Pas wanneer we laten zien wie we van binnen zijn kunnen we de signalen van onze omgeving serieus nemen.
Hierbij kan gezegd worden dat het masker zo’n 10% uitmaakt van ons en dat er 90% verborgen gaat achter een masker. Dit kunnen dingen zijn als angst, verdriet, boosheid, onbegrip…. Het is interessant om samen met de groep deze 90% proberen te benoemen. Deze gevoelens zijn echt, dit is belangrijk om te benoemen.
Tijdens dit project gaan leerlingen kijken naar hun eigen masker; welke signalen zenden we uit en wat levert het op? Met deze kennis versieren ze een grimeermasker met watervaste stift.
De komende weken zullen er verschillende activeiten gepost worden die jouw leerlingen kunnen helpen hun eigen masker te ontdekken, vorm te geven en te presenteren aan elkaar.
Om het project extra te laten bijdragen aan de groepsvorming kunnen er groepen gevormd worden zodat leerlingen bij leerlingen zitten die ze minder goed kennen. In deze groepen kunnen alle opdrachten van het project gedaan worden inclusief de presentaties.
Bespreek met leerlingen wat er met de maskers gebeurt na het project. Omdat leerlingen zich bloot geven tijdens dit project schept het een hoop veiligheid wanneer ze van tevoren weten wat ermee gebeurt.