Project: Blik op je Roots cameratechnieken

Voordat leerlingen aan de slag gaan met het filmen van hun dierbaren is het belangrijk om een aantal filmtechnieken te kennen. Deze les maken leerlingen kennis met verschillende shots en perspectieven, met als doel om dit in hun eindproduct toe te passen.

 

 

 

Close-up: Shot waarbij iemand van boven het hoofd tot boven aan de borst in beeld is. Vaak wordt dit standpunt gebruikt om de gezichtsuitdrukking te benadrukken. Maar je kunt ook een close-up shot of foto maken van een voorwerp. Je kunt daarmee details laten zien.

Medium-shot: ook wel half-totaal shot genoemd, shot of foto van net boven het hoofd tot aan de taille.

Totaal shot: shot waarbij het hele lichaam in beeld komt.  Een long take zal eerder worden gebruikt om te laten zien hoe iemand  eruit ziet, dan om iemands gezichtsuitdrukking te laten zien. Soms gebruik je een totaalshot om te laten zien, waar het verhaal zich afspeelt.

Camerastandpunt: positie van de camera ten opzichte van het gefilmde. Een camerastandpunt is bijvoorbeeldvogelvlucht wat betekent dat er van bovenaf gefilmd wordt. Dit kan zijn vanuit een helikopter, bijvoorbeeld in een natuurfilm, of iets gewoner vanuit een  stellage. Het effect hiervan is dat iemand kleiner en nietiger lijkt.

Kikvorsperspectief is ook een camerastandpunt, dit betekent dat de camera iets of iemand van onderaf filmt. Fotomodellen en zangeressen worden vaak in kikvors gefilmd, het effect hiervan is dat ze langer en slanker lijken en dat bovendien hun benen langer lijken. Een camerastandpunt recht van voren kan natuurlijk ook.

 

Bekijk het hele project en het gratis lessenpakket hier.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/project-blik-op-je-roots-28/

Geef een reactie