Project: Banksy 3/5

Kennis maken met verschillende stijlen.

De leerlingen hebben inmiddels al een tijdje kunnen nadenken over de inhoud van hun zelfportret; de volgende stap is zoeken naar de juiste vorm.

Door kennis te maken met verschillende kunstenaars verbreden leerlingen hun blik en kunnen ze uit 3 technieken kiezen om hun eindproduct vorm te geven. Hierbij gaat het er niet om of de leerlingen het mooivinden maar om welke emoties een bepaalde techniek vastlegt.
– Banksy staat bekend om zijn werk met stencils of sjablonen, iets waar Andy Warhol al veel eerder bekend mee is geworden. Voordelen van deze techniek zijn dat het snel werkt en er met weinig moeite een goed lijkend beeld verkregen kan worden. Er kan leerlingen al dan niet verplicht worden om minstens 1 stencil in hun eindproduct te gebruiken.
– Piet Mondriaan en Jackson Pollock zijn aanvullend op de stenciltechniek. Mondriaan gebruikt strakke, simpele en heldere vormen; Pollock gaat voor energie, actie en (zo lijkt het) chaos. Deze twee stijlen zijn voor leerlingen erg duidelijk en helpen in hun zoektocht naar de juiste vorm van hun zelfportret.Er is geen goed of fout, zolang leerlingen hun keuze maar kunnen verantwoorden.

Deze stap van het project is erg afhankelijk van eigen smaak en kennis over de kunstenaars. Vertel de leerlingen over de verschillende kunstenaars en hun stijlen, bespreek met de groep welke kwaliteiten of dieren ze terug zien bij de verschillende kunstenaars.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/project-banksy-35/

Geef een reactie