Uitleg van het project.
Tijdens dit project maken leerlingen een zelfportret. Het is echter geen zelfportret zoals de oude meesters dit deden door zichzelf te schilderen; het is een zelfportret waarbij je laat zien wie je bent. Het project kent twee belangrijke onderdelen: de inhoud en de vorm van het zelfportret.
Met behulp van uitleg en enkele oefeningen maken de leerlingen kennis met de kunstenaars Banksy (of Warhol), Mondriaan en Pollock. Vanuit deze kunstenaars leren ze werken met stencils, schilderstape en/of action painting.
Tijdens de eerste bijeenkomst van het project staat de vraag “Wat is een zelfportret?” centraal. Aan welke eisen moet een dergelijk portret voldoen? Moet een zelfportret voor de kijker helemaal duidelijk zijn of mogen er ook elementen zijn die alleen de kunstenaar weet? Welke invloed heeft het formaat van het schilderdoek? En wat vertellen kleuren? Welke vormen horen bij vriendelijkheid, en welke bij zelfvertrouwen?
Bespreek ook met leerlingen hoe het project gepresenteerd wordt en wat er uiteindelijk met de zelfportretten gebeurt. Zelf geef ik vaak aan dat het in een expositie tentoongesteld wordt waar opa’s, oma’s, ouders en broer/zussen van harte welkom zijn. Daarna gaat het zelfportret mee naar huis en komt het ergens thuis te hangen. Dit vergroot voor sommige leerlingen de motivatie om er iets moois van te maken.
Benodigdheden voor dit project:
-Schilderdoeken 1 per leerling*
– Schilderstape
– Kartonpapier
– Verf / penselen
*Leerlingen hebben de vrijheid om een eigen schilderdoek te kopen en door het formaat hun zelfportret nog meer passend te maken. Wanneer ze ervoor kiezen om een doek van school te krijgen kunnen ze geen eisen stellen.