Lesactiviteit: Weerbericht reflectie

Leerlingen maken een weerbericht van hun dag. Hierbij tekenen ze icoontjes die verschillende weersomstandigheden aangeven.

Hierbij kun je denken aan weersomstandigheden met regen, de verschillende windkrachten en windrichtingen, zonnige dagen, de (gevoels)temperatuur en hoge of lage drukgebieden – kinderen waarmee ze goed en waarmee ze minder goed kunnen omgaan.

Ook hierbij is goed een voorspelling te doen hoe ze de komende dagen verwachten. Bijzonder aan het weer is dat het soms ineens kan opklaren – dus kinderen met een negatieve reflectie hebben alle reden om morgen weer op zon te hopen.

Tips voor kinderen:

– Temperatuur; hoe voelde je je vandaag?
– Was er zon?
– Was er neerslag? Regen, sneeuw, hagel, mist, …
– Windrichting; had je wind mee of wind tegen? Ging je op je doel af, of een andere richting in?
– Windkracht; hoe hard heb je gewerkt vandaag?
– Hoge / lage drukgebieden; bij wie kon je goed werken, en bij wie niet?

Verdiepingsopdracht: laat leerlingen alleen icoontjes tekenen en hun reflectie vervolgens uitwisselen met een klasgenoot. Vervolgens interpreteren de leerlingen elkaars weersbericht, wat zouden de icoontjes volgens jou betekenen?
Het opvallende aan deze opdracht is dat icoontjes verschillende gevoelens kunnen opwekken. Wanneer je regen kiest om je dag als slecht aan te geven, kan iemand anders regen juist zien als iets wat je nodig hebt om iets te laten groeien (zoals kennis).

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-weerbericht-reflectie/

Geef een reactie