Lesactiviteit: Stel de Balans vast

Project  Covey is gebaseerd op het boek “7 eigenschappen die jou succesvol maken!” van Sean Covey. Het boek is sowieso een aanrader voor tieners om zelf te lezen – wij hebben een aantal delen uitgekozen om met een groep te behandelen.

Deze week gaan we aan de slag met de tweede eigenschap: “Begin met het einde in gedachte”. Voor deze eigenschap is het belangrijk dat leerlingen zicht krijgen op mogelijke consequenties van hun keuzen, zodat ze verder in de toekomst kunnen leren kijken. De lesactiviteit van deze week is ook goed als reflectievorm te gebruiken. 

Laat de leerlingen een keuze uit hun dagelijks leven kiezen. Dit kan een keuze zijn die ze de afgelopen week hebben gemaakt, of een keuze de komende week waar ze nog over twijfelen.

  • Schrijf de keuze bovenaan de weegschaal
  • Beschrijf de opbrengst(en). Deze zijn vaak gemakkelijk om mee te beginnen.
  • Probeer mogelijke kosten te benoemen. Wanneer je de keuze maakt om “beter je huiswerk te maken”, betekent dit bij de kosten bijvoorbeeld dat je soms “nee” zal moeten leren zeggen tegen je vrienden, dat je soms leuke dingen zal missen, dat je ook binnen moet zitten als de zon schijnt, ….. Pas wanneer je bereid bent om al deze dingen erbij te nemen heeft je keuze ook kans van slagen.
  • Wanneer je alles hebt ingevuld zoek je een maatje waarmee je elkaars keuzes bekijkt.
    Kijk kritisch; zeker de kosten zijn soms lastig voor jezelf te benoemen.
  • Reflectievorm: laat leerlingen een keuze van afgelopen week evalueren.
    Was het een juiste keuze?  Wegen de kosten op tegen de opbrengsten?

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-stel-de-balans-vast/

Geef een reactie