Lesactiviteit: Persoonlijke waarden

Een reflectie waarin leerlingen op zoek gaan naar hun persoonlijke waarden.

Met dank aan N. Razenberg

Leerlingen gaan naar onderstaande site. Daar staat een lijst met 25 waarden, ze vinken de waarden aan die zij belangrijk vinden, dit mogen er zoveel zijn als ze zelf willen maar minimaal 8.

Per waarde noteren de leerlingen waarom zij deze waarde zo belangrijk vinden.

Tijdens de volgende stap moeten zij keuzes gaan maken; van de aangevinkte waarden moeten zij er nu 5 uitkiezen die zij net iets belangrijker vinden dan de rest. Ze verantwoorden zich wederom in hun reflectieschrift voor hun keuzes.

Tijdens de derde en laatste stap worden de overgebleven waarden steeds per twee tegenover elkaar gezet. Zij maken de keuze welke van die twee zij het belangrijkste vinden, ook hierover geven zij schriftelijk uitleg.

Uiteindelijk krijgen zij een persoonlijke waarde en een top 4 van waarden die, volgens de test, zij het belangrijkste vinden. Er staat daaronder ook een top 5 van de waarden die het meest zijn aangeklikt door alle mensen die deze test hebben gedaan.

Ze zijn hier zo een uur mee bezig en je laat ze zo nadenken over wat zij belangrijk vinden en ze maken hier (moeilijke) keuzes in.

https://www.123test.nl/persoonlijke-waarden-test/

persoonlijkewaarden

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-persoonlijke-waarden/

Reacties zijn uitgeschakeld.