Lesactiviteit: Kleurenbingo

Maak het zo gemakkelijk of frustrerend als je maar wilt!

Color guide samplesKleurenbingo, een leuke activiteit die voor verschillende doelen gebruikt kan worden.

Nodig: kleurstalen die je bij iedere bouwmarkt kunt halen. Soms zijn het kaartjes zoals links te zien, soms kun je ook kaartjes per kleur kiezen. Kies van iedere kleur 2 exemplaren.

Het idee is dat iedere leerling een kaartje krijgt en de ‘partner’ met precies dezelfde kleur moet zoeken. Wanneer deze kleuren groen, geel, blauw en roze zijn is dit niet heel bijzonder: het wordt een ander verhaal wanneer de kleuren “Aanzoekroze”, “Knuffelroze”, “Hartjesroze” en “Rozenroze” worden. In dit geval zullen de leerlingen hun kaartjes letterlijk op elkaar moeten leggen in goed licht om ze te kunnen onderscheiden.
Er kan ook een combinatie gekozen worden: enkele tinten van bijvoorbeeld roze, enkele tinten geel, enkele tinten blauw, enzovoorts. Vaak staat er op de kaartjes achterop een nummer (bij de Gamma in ieder geval) zodat de leerlingen altijd kunnen controleren of ze echt de juiste kleuren hebben.

 

Met deze techniek maken ze op een speelse manier tweetallen, dit kan roze kleurstalenvoor een aantal voorbeelden gebruikt worden:

  • De tweetallen gaan naast elkaar in de klas of in een kring zitten, zo heb je de groep gemengd,
  • De tweetallen letten gedurende een periode op elkaar en geven elkaar na een tijd een compliment – schriftelijk of voor de groep,
  • De leerlingen gaan in gesprek met elkaar rond een bepaald onderwerp,
  • De leerlingen luisteren naar elkaar en moeten na 5 minuten vragen over de andere persoon kunnen beantwoorden (dit kan bijvoorbeeld over de vakantie gaan, over een toetsweek, over thuis, ..)
  • Het tweetal moet samen een oplossing voor een probleem vinden, bijvoorbeeld een dilemma,
  • Er zijn vast nog meer mogelijkheden…

Heb jij nog een leuke toepassing met de kleurenkaartjes? Deel het met andere mentoren!

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-kleurenbingo/