Lesactiviteit: Kieskaarten

Een laagdrempelige manier om contact te krijgen met leerlingen waar je een afstand voelt.

Met dank aan Fenna Bronwasser.

Je kent het misschien wel: zo’n leerling waar je graag mee in contact wilt komen maar het lukt niet. Misschien wil je  gewenst gedrag opwekken, misschien ben je gewoon nieuwsgierig. De Kieskaarten kunnen je helpen om een laagdrempelig gesprek te voeren.

Het idee is simpel: je pakt een kaartje en kiest zonder hier lang over na te denken. Op ieder kaartje staan twee opties. Wanneer je hetzelfde kiest als de leerling, hoeft hier niet direct een gesprek uit te rollen. Wanneer je iets anders kiest kun je aangeven waarom jij jouw keuze maakt. De leerling wordt uitgenodigd om hetzelfde te doen.

Bij iedere leerling is de reactie uiteraard verschillend, ervaring leert dat er vanzelf een onderwerp langs komt waar je een ‘gewoon’  gesprek over kunt voeren. Het kan een fijne basis zijn om later een tweede keer in gesprek te gaan over een onderwerp wat jij aansnijdt.

Nog een tip: ga wandelen waar mogelijk. Binnen het schoolgebouw of erbuiten: naast elkaar zijn is minder bedreigend dan tegenover elkaar zitten.

Veel plezier!

Download de publicatie hier of stuur ons een mailtje!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-kieskaarten/

Reacties zijn uitgeschakeld.