Welk etiket past het beste bij jou? Een veilige oefening om elkaar beter te leren kennen.
Met dank aan Gin Nio Haurissa.
Benodigdheden
5 stickers en een pen voor iedere deelnemer. Eventueel een fluitje of toeter voor de spelleider.
Doelen van het spel
- De leerling denkt na over wie hij is en wat hij van zichzelf aan de ander wil laten zien.
- De leerling krijgt informatie van / over de andere studenten.
- De groep leert elkaar beter kennen.
- De leerling gaat in gesprek met iemand die hij nog niet kent.
Doelgroep
Basisschool, voortgezet onderwijs en MBO.
Werkvorm
De werkvorm die hier word gebruikt om de groep opgang te krijgen is lopen door het lokaal en een gesprek aan gaan met andere studenten.
Didactische volgorde
-Instructie
-Etikettenspel
-Evalueren
Instructie: (5 minuten) Het is handig om de instructie kort en bondig te houden. Dat is duidelijk en makkelijk te onthouden. Om leerlingen te motiveren leg je uit dat je met de klas een kennismakingsspel gaat doen om iedereen beter te leren kennen. Dat is fijn voor de sfeer in de klas. Je vertelt het volgende:
Iedere speler krijgt aan het eind van de instructie vijf etikettenstickers en een stift. Iedereen zoekt een partner die hij niet kent. Daarmee wordt een kort gesprekje gehouden aan de hand van een onderwerp of vraag die de spelleider centraal opgeeft. Na twee minuten geeft de spelleider een signaal, bijvoorbeeld op een toeter. Het gesprek moet met een woord of een korte slogan worden samengevat, op deze sticker geschreven, en wordt op de trui van je partner geplakt. Kies dan een andere partner. Als er geen vragen zijn deel je de etiketten en pennen uit.
Etikettenspel: (15 minuten) Geef een minuut de tijd om te wisselen. Dan kunnen mensen hun gesprek afronden en een nieuwe partner zoeken.
Evalueren: (5 minuten) Je vraagt de studenten wat ze er van vonden. En of ze dit een leuke manier vinden om meer te weten te komen over de ander. Je kan vragen aan een paar leerlingen wie ze hebben gesproken, en wat ze te weten zijn gekomen.
Aanvulling:
Gespreksonderwerpen voor de rondes kunnen zijn:
- hobby’s,
- achtergrond,
- het gekste wat iemand ooit heeft gedaan
- Grootste dromen,
- Angst
- een vrije ronde dat studenten zelf een onderwerp bepalen etc.
Goede sfeer in de klas: Het is fijn dat iemand zelf mag bepalen bij dit spel wat hij van zichzelf wil vertellen. De gesprekken zijn één op één en dat kan veiliger voelen voor de leerlingen.