Lesactiviteit: Eclips

Morgen is het zover, een bijna volledige eclips! Maar hoe doe je daar iets leuks mee?

Met dank aan H. Wijnen
Zoals jullie intussen vast wel weten is komende vrijdag, 20 maart – bij helder weer – een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Om 9.30 uur gaat het beginnen. De maan schuift dan tussen de aarde en de zon. Rond 10.37 uur is ongeveer 81 procent van de zon bedekt, dit is voor Nederland dan de maximale verduistering. Om 11.48 uur komt de gedeeltelijke zonsverduistering tot een eind.
Helaas zijn de weersvooruitzichten niet zo gunstig; het wordt een bewolkte dag. Toch zal je het effect van de verduistering goed kunnen merken; er wordt immers rond half elf nog geen 20 % van de zonnestraling doorgelaten.
Mocht het toch helder weer zijn, kijk dan nooit zonder bescherming naar de zon!
Je kunt hiervoor een eclipsbrilletje gebruiken of een lasbril.
In het filmpje hieronder wordt uitgelegd hoe je zonder zo’n bril de eclips toch zichtbaar kunt maken:

Een korte animatie van de verduistering kun je hier zien:

Verder nog wat leuke weetjes:
  • Wil je meer weten over verduisteringen en andere bijzondere zaken in ons heelal, ga dan naar www.astronomie.nl.
  • Ook een gedeeltelijke zonsverduistering is best bijzonder. De eerstvolgende keer dat we in Nederland de maan een deel van het zonlicht zien blokkeren, is pas in 2021. Die verduistering is beperkter: slechts 17 % van de zon zal worden bedekt; in 2026 zal de maan de zon voor 90 % bedekken.  Pas in 2135 is in ons land voor het eerst sinds 1715 een totale zonsverduistering te zien.
  • Om op 20 maart de totale zonsverduistering te zien moet je naar het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan (de lijn van de totaliteit loopt ten zuiden van Groenland en IJsland via de Faeröer-eilanden naar Spitsbergen).

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-eclips/