Lesactiviteit: Dagelijkse situaties

Een dramales met voorbeelden uit de praktijk.

arton175

Voor iedere dramales is het goed om met elkaar afspraken te maken zodat de sfeer veilig is. Ook is het handig om de leerlingen uit te leggen dat overdreven spelen juist goed is.

Deze dramales gaat over dagelijkse situaties de leerlingen kunnen tegenkomen. In deze les kun je ook situaties ter sprake brengen waarvan je vindt dat de leerlingen het nog niet goed genoeg aanpakken.

De opdracht is eenvoudig. De leerlingen maken drietallen en beelden ieder voorbeeld twee keer uit. De eerste keer laten ze zien hoe het zeker NIET moet, de tweede keer laten ze zien wat volgens hen de beste manier is om de situatie aan te pakken.

Voorbeelden:

– Tijdens de pauze stoot iemand jouw drinken om,

– Tijdens de les wil je een pen/potlood/rekenmachine lenen,

– Je wordt door een docent aangesproken omdat je met je telefoon bezig bent,

– Je wordt door een docent aangesproken omdat je zit te kletsen,

– Iemand zet zijn fiets voor jouw fiets in de fietsenstalling,

– Er wordt voorgedrongen in de rij bij de kantine,

– Eigen voorbeelden van de mentor,

– Eigen voorbeelden van de leerlingen.

 

Wanneer beide voorbeelden zijn uitgebeeld kan besproken worden hoe het in de praktijk vaak gaat: netjes of toch niet altijd?

Tip: Bij de eerste ronde zullen leerlingen eventueel schelden en geweld tonen. Bespreek van tevoren wat je wel en niet accepteert. Het is een dramales waarbij er meer mag dan in het echte leven, zolang leerlingen inzien dat het niet juist is kan het ook als een grap gezien worden. Geef de leerlingen hierin ook echt de ruimte om zelf hun grenzen aan te geven. 

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-dagelijkse-situaties/