Inspiratiebeeld: New York van boven

New York van boven. Van 2,3 kilometer hoogte….

Bron.

New York City is misschien wel de meest gefotografeerde stad ter wereld. Er gaat een bepaalde sensatie uit van het vastleggen van Manhattan, of het nou tussen de wolkenkrabbers is of juist er bovenop. Fotograaf Vincent LaForet neemt die sensatie nu letterlijk naar nieuwe hoogten in zijn fotoserie Gotham From Above, waarin hij de New Yorkse straten vanuit een helikopter op een duizelingwekkende hoogte van 2,3 kilometer vastlegt.

Het bleek een intense fotografische tocht, waarin hij de krachtige vibraties van de helikopter tijdens het fotograferen moest zien te rijmen met de lage blootstelling die nodig was om de nachtelijke stad scherp in beeld te krijgen (plus, het kan gewoon ontzettend eng zijn om met een zware camera uit een helikopter te hangen met slecht zicht en onvoorspelbare wind). “De ervaren piloot waar we normaal mee vliegen weigerde om naar deze hoogte te klimmen,” schrijft LaForet in een blogpost. “Volgens hem zijn ‘helikopters niet bedoeld om in dat rijk te leven.'”

Wat de foto’s vooral interessant maken is het unieke perspectief dat LaForet op New York geeft. De fotograaf vertelt dat hij voor de fotoshoot zelfs speciale toestemming nodig had van plaatselijke vliegvelden, wiens Boeings 747s onder de helikopter door vlogen.

Zelfs met die toestemming was Gotham From Above nooit mogelijk geweest zonder recente ontwikkelingen in fototechnologie, die hem in staat stelde “om relatief scherpe afbeeldingen te schieten met 3200 & 6400 ISO en een serie van f2.8 tot f.1.2 lenzen.” De hoogte van 2,3 kilometer was het hoogste dat LaForet ooit heeft gevlogen, terwijl hij toch al zo’n vijftig luchtfotoshoots op zijn naam heeft staan. Maar het resultaat van die vogelvlucht, zegt hij, is iets waar hij tot nu toe “alleen maar van kon dromen.”

Probeer geen hoogtevrees te krijgen als je naar beneden kijkt!

ny2 ny4 ny9 ny8 ny5 ny3 ny6 ny7 ny1

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/inspiratiebeeld-new-york-van-boven/