Inspiratiebeeld: Droomstad van LEGO

Bouw je eigen droomstad, je hebt er alleen maar oneindig veel LEGO voor nodig!

Bron. 

De laatste keer dat de installatiekunstenaar Olafur Eliasson in New York was, installeerde hij vier watervallen aan de oevers van de Hudson River. Nu is de Deen terug met het kleinschaligere maar minstens zo ambitieuze The collectivity project, een collectief kunstproject waarin bezoekers met een berg van legosteentjes samen aan hun droomstad kunnen bouwen.

De legostad is te vinden op de High Line, een oud treinspoor in het midden van New York dat is omgetoverd tot stadspark. “The collectivity project is misschien een minder groot project van Olafur, maar wel één die perfect past bij onze waarden en missie als organisatie,” zegt Cecilia Alemani, directeur en curator van New York’s High Line Art, tegen The Creators Project. “Het is een samenwerkingsproject dat valt of staat bij het publiek. Mensen worden aangemoedigd om groots te denken en soms zelfs het onmogelijke te dromen. Het achterliggende idee hierbij is dat de bezoekers tijdens het bouwen ook zullen nadenken over thema’s als stadsplanning, samenleven en duurzaamheid.”

 

Met twee ton aan maagdelijke witte legosteentjes kunnen bezoekers het stedelijk landschap compleet naar hun eigen inzicht inrichten. Ze beginnen daarbij echter niet helemaal carte blanche. Architectenbureaus OMA New York en Renzo Piano, die het pas geopende Whitney Museum of American Art ontwierpen, hebben namelijk al een aantal wolkenkrabbers van Lego in elkaar gezet. Het vormt het beginpunt voor het publiek en helpt om hun fantasie alvast een steuntje in de rug te geven. Met hun eigen leefomgeving in het achterhoofd, kunnen ze het idee van hoe een droomstad eruit zou moeten zien vanaf daar zelf gaan vormgeven.

“Ik denk dat sommige bezoekers inspiratie halen uit het stadslandschap waarmee ze omringd worden, wat in feite elke dag verandert, en zich daar uiteindelijk een alternatieve versie van voorstellen,” zegt Alemani. “Andere bezoekers zullen misschien eerder trends in de architectuur als startpunt nemen, om zo hun eigen futuristische visie van steden te bouwen.” Omdat de bezoekers samen aan de slag gaan, zal de uiteindelijk stad een beeld geven van het collectieve verlangen van de New Yorkers, een gedeelde visie van een droomstad die in de Lego-installatie wordt uitgebeeld.

 

The collectivity project is onderdeel van Panoramaeen overkoepelende serie van verschillende installaties die samen het zomerprogramma van High Line Art vullen. In de zomer zijn werken van negen verschillende kunstenaars te zien, waaronder Altar van Kris Martin, Little Manhattan van Yutaka Sone en Blocks van Rashid Johnson. “The collectivity project mag in termen van grootte dan meer bescheiden zijn dan Eliassons Waterfalls, maar doordat de kern van het project stoelt op samenwerking raakt het de essentie van kunst, waarin het publiek onderdeel is van de discussie,” zegt Alemani.

Foto door Timothy Schenck. Afbeeldingen met dank aan Friends of the High Line

The Collectivity Project gaat door tot en met 30 september en is onderdeel van Panorama, een expositie van High Line Art.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/inspiratiebeeld-droomstad-van-lego/

Geef een reactie