Heropening van de scholen

De scholen gaan weer open, komende week. En los van jouw eigen meningen hierover zal er vast ruimte moeten zijn om een gesprek met leerlingen aan te gaan over de afgelopen tijd. Want of ze die nu als prettig of verschrikkelijk ervaren hebben; voor iedereen zal het een tijd geweest zijn die nog lang herinnerd zal worden.

Sneeuwballengevecht!

Hoewel het lente is, kan een sneeuwballengevecht helpen om een groepsgesprek op gang te brengen. Aan de hand van een vraag of stelling schrijven leerlingen hun antwoord (zonder naam) op een papier. Leerlingen kunnen ook een eigen vraag opschrijven. Dit papier wordt vervolgens tot een prop verfrommeld om door de groep te gooien. Daarna is een aantal dingen mogelijk:
– Leerlingen pakken allemaal 1 prop, vouwen deze uit en schrijven hun reactie op wat ze lezen
– Leerlingen pakken allemaal 1 prop, waarbij enkele leerlingen mondeling mogen vertellen wat zij lezen en hoe hun reactie hierop is
– Alle proppen worden naar voren gegooid, waarna jij als mentor enkele proppen uitvouwt en hardop voorleest. De groep kan hier vervolgens op reageren.

Daarnaast hebben we wat activiteiten voor je op een rijtje gezet die eerder op Mentortijd verschenen zijn. Weinig nieuws wellicht, toch handig om weer eens te lezen.

Leg de lockdown vast in één of meerdere weerberichten.

Laat beelden spreken om tot gevoelde emoties te komen.

Schrijf een brief. Aan jezelf.

Ga terug in de tijd.

Maak een kaart van jouw ‘Reis door Lockdownland‘.

Hoe dan ook, succes ermee de komende weken.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.mentortijd.nl/heropening-van-de-scholen/