Orgaandonatie, wat willen leerlingen?

Met dank aan Evelien Lindeboom.

Evelien stuurde ons een compleet lespakket waarin je het gesprek kan aangaan met je leerlingen over orgaandonatie. Tof aan dit project vinden we dat er volledig de ruimte bestaat om zowel voor als tegen doneren te zijn; het project heeft niet de intentie om iemand te overtuigen, het is vooral bedoeld om een denkproces op gang te brengen.

Klik hieronder om het gehele project als worddocument te downloaden, we vragen je om feedback op het project als reactie op dit bericht te sturen.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.mentortijd.nl/orgaandonatie-wat-willen-leerlingen/

2 reacties

  1. Ook hier weer sprake van een lesprogramma dat gebaseerd is op indoctrinatie, de patiënt is overleden etc. Een uitleg:
    ORGAANDONATIE, NA OVERLIJDEN, WAAR PRATEN WE OVER
    U doneert niet na uw overlijden maar doneert:
     Of na uw doodverklaring op basis van een doorlopen hersendoodprotocol
     Of nadat uw hartslag 5 minuten heeft stilgestaan, de hartdood (protocol hiervoor in ontwikkeling wetsvoorstel 35161)

    Het hersendoodprotocol is een document dat is vastgelegd in de Wet op Orgaandonatie. Dit moet worden doorlopen om u dood te mogen verklaren (maar daarmee overlijdt u niet). Vanaf dat moment bent u een stoffelijk overschot dat beademd wordt. Dit houdt in dat u leeft en met alle mogelijk middelen in leven wordt gehouden om uw organen in optimale conditie te krijgen/houden voor de transplantatie. Het overlijden vindt plaats tijdens of na afloop van de uitname operatie.
    De hersendood is gebaseerd op de gedachte dat iemand die niet meer zichtbaar (meetbaar) reageert ook werkelijk niets meer voelt of ervaart. ER BESTAAT GEEN BEWIJS DAT DIT OOK ECHT ZO IS.

    We lopen even door het Nederlandse hersendoodprotocol
    Iemand die wordt getest mag niet onderkoeld zijn. Toch staat in het protocol dat iemand al mag worden getest zodra de lichaamstemperatuur boven de 32 °C is. Dat is vreemd want iemand die een lichaamstemperatuur heeft die lager is dan 35 °C is onderkoeld. Dit klopt dus niet. In de Richtlijnen voor lijkschouw wordt hier ook voor gewaarschuwd, er kan sprake zijn van een zogenaamde schijndood. Er zijn meer landen waar al vanaf 32 °C mag worden getest, maar in de Staat New York mag pas worden begonnen als de patiënt een lichaamstemperatuur heeft van minimaal 36 °C. Onderkoelde mensen reageren steeds trager en uiteindelijk kunnen ze schijndood raken. In de richtlijnen voor lijkschouw wordt er gewaarschuwd tegen het vaststellen van de dood bij onderkoelde mensen.

    De patiënt wordt onderworpen aan een EEG meting. Helaas is het zo dat een EEG slechts tot 10% van de hersenen kan meten, Een vlak EEG wil dus niet zeggen dat er geen hersenactiviteit meer is. Dit EEG is niet meer verplicht in Nederland, als vervanger moet dan de bloeddoorstroming worden gemeten, maar die meet nog minder, die meet helemaal geen hersenactiviteit. De meting van de doorbloeding meet geen verschil tussen geen doorbloeding of minimale doorbloeding. Als die test negatief is kan het zijn dat de hersenen in een zogenaamde winterslaap staan (Ischemic Penumbra). Met een PET-scan kan het aanwezige bewustzijn worden gemeten (uitzending Witteman “uit coma” d.d. 27-9-2018). Maar juist die meting is niet verplicht (maar 100% zekerheid over bewustzijn geeft deze meting ook niet). Ook bij onderkoelde mensen kan het gebeuren dat er om die reden geen hersenactiviteit wordt gemeten.

    Vervolgens wordt u ook onderworpen aan een apneutest. Dan wordt de beademing tot 10 minuten stilgezet om te bezien of u nog zelf gaat ademhalen. Er wordt extra zuurstof toegevoegd waardoor er volgens de opstellers dan geen extra schade ontstaat. Veel artsen wijzen erop dat er geen afvoer van giftige stoffen plaatsvindt waardoor hoge druk in de hersenen ontstaan waardoor juist wel hersenschade ontstaat of aanwezige schade verergerd wordt. Daarnaast bestaat er een risico dat u door die apneutest een klaplong krijgt of kan er hartritmestoornis optreden. Desgewenst mag de test vaker worden uitgevoerd. Ook hier kan het wegvallen van de ademhaling worden veroorzaakt door de onderkoeling. Indien de patiënt het onderzoek zonder ZICHTBARE reacties doorloopt mag hij dood worden verklaard.
    Conclusie: HET HERSENDOODPROTOCOL DEUGT NIET

    Bent u van mening dat deze meting voldoende is om zeker te weten dat u dood bent, dan kunt u rustig instemmen met orgaandonatie na overlijden. Vindt u de meting onvoldoende, zorg dan dat uw NEE in het donorregister wordt opgenomen. Niets invullen kan dodelijk zijn. Weet ook dat u geen garantie heeft op een volledige narcose tijdens de 3 tot 6 uur durende uitname operatie.

    Wist u trouwens dat 85% van de mensen met ernstig hersenletsel weer bij bewustzijn kan komen en dat 65% kan herstellen? Dat betreft mensen die door artsen waren opgegeven.
    Het hersendoodprotocol deugt niet en de uitslag geeft ook geen garantie dat uw hersenletsel onherstelbaar was. Sommige mensen konden op het nippertje (Sommigen lagen al op de operatietafel) een levensteken afgeven.

    Wilt u meer weten over orgaandonatie?
    Lees dan mijn zwartboek http://www.annetwood.nl/orgaandonatie en kies voor het zwartboek of voor commentaar op wetsvoorstel
    Wilt u meer weten over hersendood?
    Lees dan de notitie van Dr. Frank Stadermann
    http://www.orgaandonatiealert.nl/Pdf/Notitie-hersendood.pdf

  2. Als we willen dat leerlingen een eigen keuze kunnen maken mogen ze toegang krijgen tot alle informatie toch? Dank voor de aanvulling dus.

Geef een reactie