Lesactiviteit: Vasten

Carnaval is voorbij, een mooi moment om te vasten!

In veel religies is het een oud gebruik, toch is de Islam het enige geloof wat het vasten nog steevast op de agenda heeft staan.

carnavalVan oudsher was de carnaval de aftrap voor een vastenperiode tot aan Pasen – dit jaar op 5 april. Waar het oorspronkelijk gaat over minder eten en drinken kan vasten van alles zijn. Het voornaamste idee is dat je een tijdje leeft zonder bepaalde zaken om opnieuw te ontdekken hoe het leven dan is. Voor jezelf, maar ook voor anderen die nooit bepaalde voorrechten kennen zoals luxe, televisie, Netflix of social media.

Vasten is niet verplicht, wel helpt het als je dit met een groep doet. Zelfs wanneer je allemaal andere onderwerpen kiest voor het vasten kan het een steun zijn om te zien dat anderen hieraan meedoen. Enkele voorbeelden hoe je deze periode met leerlingen tot een leuke en leerzame uitdaging kan maken:

– Tot aan Pasen zonder telefoon. Maak een bak die je veilig op school opbergt waar leerlingen hun telefoon zichtbaar in de ochtend kunnen neerleggen. Het kan ook aan de start van een mentoruur. 

– Tot aan Pasen geen social media. Leerlingen kunnen dit zelf uitbreiden door het ook thuis niet meer te gebruiken, het programma ColdTurkey kan hierbij helpen door voor een zelf bepaalde tijd alle sites te blokkeren. 

– Tot aan Pasen geen scheldwoorden gebruiken

– Tot aan Pasen geen Netflix kijken maar in plaats daarvan een boek lezen of woordjes leren

– Tot aan Pasen geen zoet beleg of snoep mee naar school.

Bespreek met leerlingen wat de beloning voor hun vastenperiode is. Deze beloning kan een goed gevoel zijn, betere punten of een eigen verzorgde beloning. Betrek ouders hier ook bij.

Leg de doelen van individuele leerlingen zichtbaar vast en blik hier regelmatig op terug.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-vasten/

Reacties zijn uitgeschakeld.