Lesactiviteit: The Box

De leerlingen gaan in gesprek over verschillende onderwerpen die zij zelf, anoniem, inbrengen.

Door: F. van Tuijn

thebox

De leerlingen gaan in gesprek over verschillende onderwerpen die zij zelf, anoniem, inbrengen. De onderwerpen kunnen uiteenlopen van pesten tot hobby’s.

  • Benodigdheden/materialen

Een doos (van karton of plastic)

Versiering

Notitieblaadjes

 

  • Kern

In de klas, op een vaste plek, komt The Box te staan. Dit kan een kartonnen of plastic box zijn. De leerlingen versieren gezamenlijk The Box.

Leerlingen mogen vragen aan de groep of verschillende onderwerpen op een blaadje schrijven en in de gleuf van The Box stoppen. Een keer per week pakt de mentor The Box erbij en worden de blaadjes met verschillende vragen besproken.

De leerlingen leren elkaar beter kennen en delen ervaringen met elkaar.

Aan The Box zijn wel bepaalde regels verbonden:

–          In The Box wordt geen afval gegooid of onnodige briefjes.

–          Tijdens het bespreken van The Box wordt er naar elkaar geluisterd.

–          We behandelen elkaar met respect en veroordelen niet. Er wordt niet uitgelachen of door anderen heen gepraat.

–          Je hoeft je mening niet te geven, The Box is vrij en als je iets niet met je groep wilt delen hoeft dit niet.

 

  • Slot

De gehele groep ruimt spullen op en heeft aandacht voor elkaar en voor de mentor met The Box. De leerlingen kunnen in hun eigen tafelgroepje blijven zitten.

Verschillende onderwerpen worden besproken en leerlingen gaan hierover met elkaar in gesprek. Tijdens het gesprek mogen leerlingen hun mening geven zonder anderen hiermee (bewust) pijn te doen.

Leuk om een leerling uit te kiezen die zoiets als ‘’favoriete vakantieplekken’’ mag noteren op het bord.

 

  • Tips

Houd als mentor goed in de gaten hoe de leerlingen op elkaar reageren en creëer een veilige en vertrouwde sfeer met jouw klas.
Het kan gebeuren dat er toch onnodige briefjes in The Box worden gedaan door leerlingen. Dit is ook een prima onderwerp om te bespreken: wat is de consequentie wanneer je hier niet goed mee om kan gaan? Er kan ook gekozen worden om hier geen aandacht aan te besteden, daardoor zullen de leerlingen het plezier ermee verliezen.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-the-box/

Geef een reactie