Lesactiviteit: Sociogram afnemen

Heb jij al een sociogram afgenomen dit schooljaar?

Het schooljaar is al enkele weken bezig. Wellicht dat de leerlingen van jouw mentorgroep elkaar nog niet allemaal goed kennen en heb je het idee dat het nog te vroeg is voor een sociogram.
Integendeel! Een sociogram kan je waardevolle informatie geven over welke leerlingen er (op basis van vooroordelen) buiten de groep dreigen te vallen. Dergelijke informatie aan de start van het schooljaar geeft je de ruimte om hier het hele jaar aan te werken.
Sociogram afnemen? Er zijn verschillende opties, een eenvoudige website hiervoor is www.sometics.com.
Daar is het ook nog eens gratis!
En als je dan die informatie over je groep hebt, wat dan? Wij hebben enkele tips voor je:

  • Maak groepen op basis van het sociogram. Zet leerlingen met weinig contact in het groepje bij leerlingen die veel respect krijgen (doordat ze niet oordelen bijvoorbeeld). Met deze groepen kun je bijvoorbeeld de Raadsels doen!
  • Maak gebruik van de website www.socialshuffle.nl. Het is gericht op het basisonderwijs, het regelmatig wisselen van plaatsen kan wel een positieve invloed hebben op de groepsvorming.
  • Maak gebruik van projecten op Mentortijd. Greatest Hits stelt je in staat om verschillende kennismakingsactiviteiten te doen. Handleiding voor Jezelf, Helden of Maskers zijn goed om het contact nog persoonlijker te maken.
  • Vraag een training of consult aan bij Mentortijd. Trainingen zijn aan te passen aan jouw persoonlijke vragen en wensen, zodat je nog meer praktische tips krijgt!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-sociogram-afnemen/

Geef een reactie