Lesactiviteit: Over de Streep *light*

Het Amerikaanse concept waarop KRO’s Over de Streep is gebaseerd is een mooi principe, namelijk dat wederzijds begrip en respect kan groeien wanneer we meer van elkaar weten. Wij merken dat leerlingen er ook enthousiast over zijn en er zelfs naar vragen op school.
Het is en blijft echter een televisieshow die niet zomaar toe te passen is in een schoolse situatie wanneer je in je eentje voor een groep staat, daarom deze lesactiviteit die zowel alleenstaand als in meerdere projecten te gebruiken is.

 

Voorwaarden

Belangrijk is om met elkaar te voorwaarden voor de activiteit vast te stellen en zichtbaar in de groep te tonen. Denk hierbij aan elkaar niet uitlachen, de vrijheid om niet te beantwoorden op vragen maar ook de verwachting om eerlijk met de activiteit om te gaan.

Activiteit

Zorg voor een ruimte waar leerlingen kunnen lopen. Een gymzaal is hiervoor uitermate geschikt, een leslokaal kan met tafels aan de zijkanten ook prima dienen. Een streep of lijn in het midden is niet noodzakelijk maar kan de activiteit wel meer waarde geven. Touw of schilderstape zijn goed te gebruiken.

De leerlingen gaan over de streep wanneer ze het met stellingen eens zijn. Na ieder ‘wandelmoment’ is er ruimte om te kijken hoe de meningen verdeeld zijn en kan erover gesproken worden. Er is geen grijs gebied, er moet gekozen worden.

Mogelijke stellingen:

 • Ik kijk graag televisie
 • Ik speel graag buiten
 • Ik dans graag
 • Ik houd van sporten
 • Ik vind het belangrijk om goed mijn best te doen
 • Ik kan goed vroeg opstaan
 • Muziek heeft invloed op mijn gevoel
 • Ik durf op mensen af te stappen
 • Ik durf nee te zeggen
 • Ik kan mijn gevoel uiten
 • Ik ben mezelf op school
 • Ik durf te laten zien hoe ik me voel
 • Ik durf kwetsbaar te zijn
 • Ik weet wie ik ben
 • Anderen kunnen mijn mening beïnvloeden
 • Ik ben betrouwbaar voor mijn omgeving
 • Ik doe iets met tips van anderen
 • Ik ben eerlijk naar mezelf
 • Ik durf niet iedereen in de groep aan te spreken, omdat ik het gevoel heb dat er niet geluisterd wordt
 • Ik luister beter naar mijn docenten dan naar mijn ouders

 

Met dank aan Dirk van Bergen

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-over-de-streep-light/

1 reactie

1 ping

 1. Hallo,

  mag ik deze opdracht inzetten voor het maken van een product met mijn student company, door te werwijzen, of net wat andere stellingen gebruiken en hem toepassen in ons “doeboek” als pestpreventie?

  Ik hoor graag van u.
  Met vriendelijke groet,
  Marissa Relou

 1. […] vaak het idee dat ze alleen staan, doordat er veel is wat ze niet van elkaar weten. Net als bij Over de Streep *light* is het doel van Enigedie om dit gevoel wat weg te nemen en leerlingen meer over elkaar te weten […]

Geef een reactie