Lesactiviteit: de Wensboom 1/2

Een wensboom is een boom die, volgens het volksgeloof, wensen kan doen uitkomen. Er worden offers gebracht bij het boomheiligdom. Wensbomen komen voor over de hele wereld, in verschillende vormen.
In een onderwijssituatie leert het leerlingen om te gaan met hun emotie en biedt het docenten meer inzicht in wat er bij leerlingen speelt.

Het maken van een wensboom

Het maken van een wensboom kan als project worden vormgegeven, op deze manier hebben leerlingen langer de tijd om goed gebruik te maken van de mogelijkheden die de boom biedt. Het kan ook gedurende het jaar in één of meerdere, afzonderlijke, lesactiviteiten worden ingezet.

Er kan gebruik gemaakt worden van een boom die vlakbij het lokaal of de school staat. Nog interessanter is het om leerlingen zelf een boom te laten maken voor in het lokaal. De boom kan heel fantasierijk zijn maar ook heel realistisch vormgegeven worden. Voor het doel maakt het niet uit welke vorm de leerlingen kiezen.

  • De boom kan gemaakt worden van verschillende takken die leerlingen meenemen of die gezamenlijk verzameld zijn met een wandeling in de bossen
  • Een platte boom is mogelijk, van MDF, die opgehangen kan worden. Leerlingen kunnen de vorm van de boom ontwerpen.
  • Een boom van karton, dik knutselpapier of een rol behang
  • Een driedimensionale boom van afvalhout

Naast het maken van de boom kunnen de leerlingen ook zelf suggesties hebben voor ‘bladeren’ die bij de boom passen. Ook deze kunnen geheel naar wens van de leerlingen gemaakt worden.
De bladeren worden gebruikt om emoties op te schrijven of kunnen blanco aangeleverd worden zodat de leerlingen er zelf op kunnen schrijven wat hen bezig houdt.

Daarnaast moet worden nagedacht over een manier om de bladeren aan de boom te bevestigen, het liefst met ook de mogelijkheid om ze te vervangen. Denk hierbij aan post-it blaadjes, haakjes, punaises.

Zoals al eerder gezegd kan de boom op verschillende momenten gebruikt worden:

  • Naar aanleiding van een gebeurtenis
  • Naar aanleiding van een thema
  • Op initiatief van een leerling
  • Leerlingen die individueel de boom willen gebruiken voor hun eigen wens of gedachte

Leerlingen kunnen een boomblaadje pakken en hierop de zorg, gedachte of vraag is die hen bezig houdt. Hierbij kan gekozen worden voor ‘open’ of ‘gesloten’; afhankelijk of het voor de groep leesbaar mag zijn. Alle zorgen mogen; “ik vind het spannend dat ik morgen jarig ben”, “ik baal ervan dat ik mijn vrienden niet vaak zie”, “mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft een nieuwe vriend”, “ik schrok van de ramp die ik op het nieuws hoorde”, “mijn oma is overleden, gaat mijn opa nu ook dood?”.


Met dank aan Gaby van der Leegte

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-de-wensboom-1/

Geef een reactie