Lesactiviteit: de WC Rol

toiletpapier

Een laagdrempelige opdracht met een onverwachte wending voor de leerlingen! 

Met dank aan: 
Gin Nio Haurissa

 

Benodigdheden: Wc rol

Doelen van de oefening: 

  • De leerling denkt na over wie hij is en wat hij van zichzelf aan de ander wil laten zien.
  • De leerling krijgt informatie van / over de andere studenten.
  • De groep leert elkaar beter kennen.
  • De leerling traint presentatievaardigheden.

Didactische volgorde: 

-Instructie

-Presentatie

-Evalueren

Instructie: (2 minuten) Het is handig om de instructie kort en bondig te houden. Dat is duidelijk en makkelijk te onthouden. Om leerlingen te motiveren leg je uit dat je met de klas een kennismakingsspel gaat doen om iedereen beter te leren kennen. Dat is fijn voor de sfeer in de klas.

Zet de leerlingen in een kring. Je legt uit dat ze een mini presentatie moeten houden over zichzelf aan de hand van een wc rol. Dus je loopt rond met de wc-rol en laat leerlingen er een stuk af halen. Wat ze er mee gaan doen vertel je nog niet.

Presentatie: (20 minuten, max. 2 minuten per leerling) Als iedereen een stuk wc rol heeft leg je uit dat elke leerling aan de hand van het aantal velletjes iets over zichzelf moet vertellen. Bijvoorbeeld: Naam, vooropleiding, hobby’s of iets geks.

Evalueren: (5 minuten) Je vraagt de leerlingen wat ze er van vonden. En of ze dit een leuke manier vinden om meer te weten te komen over de ander.

Aanvulling: 

Je zou een eventuele variatie in het spel kunnen brengen door een regel in te stellen dat de 3e vel altijd een vraag vanuit de groep komt. Wel is de persoon vrij om wel of niet hierop in te gaan.

Goede sfeer in de klas: Het is fijn dat iemand zelf mag bepalen bij dit spel wat hij van zichzelf wil vertellen. Dat zorgt voor veiligheid. En doordat leerlingen meer weten over hun medeleerlingen, kunnen ze daar ook makkelijk op in haken in een gesprek wat eventueel kan volgen.

De leermiddelen die in dit spel worden ingezet; de wc-rol en het presenteren van jezelf.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.mentortijd.nl/lesactiviteit-de-wc-rol/