Inspiratiebeeld: Reuzeninktvis

Bron: NU.nl

TOKIO – Wetenschappers hebben voor het eerst een reuzeninktvis in zijn natuurlijke leefomgeving weten te filmen. Het zeedier was ongeveer 3 meter lang.

De inktvis zwom op meer dan een halve kilometer diepte in de Stille Oceaan, vlak bij de Japanse Ogasawara-eilanden.

”Dit zijn de eerste beelden van een echte, levende reuzeninktvis”, aldus de Japanse teamleider en zoöloog Tsunemi Kubodera. Voor een reuzeninktvis was het overigens een kleintje. De grootste die ooit gemeten is, was bijna 18 meter.

Volgens Kubodera was een speciale, stille duikboot de sleutel van het succes. Het vaartuig had lichten die voor mensen- en inktvisogen niet zijn waar te nemen. De reuzeninktvis liet zich desondanks niet zo maar vastleggen. Onderzoekers daalden meer dan 100 keer af voordat het zover was.

Wetenschap

Over reuzeninktvissen is nog altijd niet veel bekend. De wetenschap heeft het tot op heden vooral moeten doen met aangespoelde exemplaren en resten in de magen van potvissen. In 2006 is voor het eerst een levende reuzeninktvis gefilmd, ook door Kubodera. Toen ging het om een gevangen exemplaar.

Waarnemingen van eeuwen geleden zijn waarschijnlijk de basis geweest van het mythische monster Kraken, dat schepen zou aanvallen.

Door: ANP
Discovery Channel zal de bewegende beelden 27 januari uitzenden. 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.mentortijd.nl/inspiratiebeeld-reuzeninktvis/

Geef een reactie