Brief aan de toekomst

Met dank aan Kristel Boers

Kristel heeft ons al enige tijd geleden een lesidee gemaild wat een uitbreiding is op de “Brief aan Jezelf” die je op deze site al eerder hebt kunnen lezen. Kristel laat haar leerlingen een brief aan zichzelf schrijven en stuurt deze brieven naar hun huisadres: aan het einde van het jaar of aan het einde van hun opleiding. Fantastisch! 

Om je wat op weg te helpen heeft ze haar hulpvragen ook met ons gedeeld: 

Lieve toekomstige ik…
In deze opdracht schrijf je een brief naar jezelf…
Het schrijven van een brief aan je toekomstige zelf is een leuke oefening die je laat reflecteren op je huidige leven en doelen stelt voor een ideale toekomst. Hoewel het een eenvoudige oefening is, is het wel belangrijk om hem serieus te nemen om er het maximale uit te halen. Neem de tijd voordat je gaat schrijven en zet de brief in de inlevermap.
Wees nonchalant. Je schrijft deze brief aan jezelf, dus schrijf alsof je praat met je beste vriend. Gebruik de ik-vorm als je in deze brief over je huidige zelf praat. Wanneer je in deze brief over je toekomstige zelf spreekt, gebruikt je ‘jij’.
Beschrijf wie je nu bent. Je brief moet beginnen met een korte omschrijving zoals je jezelf nu ziet. Beschrijf je huidige interesses, je buitenschoolse activiteiten, je plek in de klas, enz. om straks te kunnen zien hoeveel je leven is veranderd sinds je de brief hebt geschreven.
Beschrijf ook je angsten. Denk aan angsten die je hebt, zoals een presentatie geven voor een groep, wat ga je doen na het GLU of niet geaccepteerd worden op een vervolgopleiding waar je naartoe wilt gaan. Je kunt in de toekomst ontdekken of je deze problemen hebt opgelost en als je er nu over nadenkt, besef je misschien dat de problemen niet zo erg zijn, of kun je strategieën ontwikkelen of een back-up plan te maken.
Let op je kennis en vaardigheden. Beschrijf waar je goed in bent en wat je al weet. Nadenken over waar je nu goed in bent, kan je helpen beslissen wat je later in je leven wilt bereiken.
Bepaal je doelen en verwachtingen. Schrijf over dingen die nu belangrijk voor je zijn en denk na over wat je in de toekomst hoopt te bereiken, zoals een wereldreis maken, werken aan een internationale film of met je band een optreden geven.
Beschrijf waar je mee wilt stoppen, doorgaan of mee wilt starten. Misschien wil je stoppen met roken. Misschien wil je elke week een korte film maken en uploaden op Vimeo of wil je beginnen met sporten. Zet deze doelen in je brief om te zien of je ze in de toekomst hebt bereikt.
Stel jezelf vragen. Met deze vragen reflecteer je op wat je moet doen om te worden wie je wilt zijn, terwijl je in de toekomst nadenkt over wat je hebt gedaan om het punt te bereiken waar je dan bent.
Je kunt jezelf afvragen:
• Houd je van je werk?
• Wat doe je om te ontspannen?
• Wie is de belangrijkste persoon in je leven?
• Hoe is de relatie met je ouders? Hoe behandelen ze jou en hoe behandel je ze?
• Als je één ding in je leven zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Sluit af met een advies. Bedenk welk advies je je toekomstige zelf wilt geven. Het advies kan eenvoudig of complex zijn. Voorbeelden hiervan zijn ‘wees aardig voor mijn omgeving’, ‘leg iedere maand wat geld opzij’, ‘maak je geen zorgen, alles komt goed’ of ‘neem (school)werk serieus’. Overweeg met welke problemen je momenteel worstelt en bedenk advies voor je toekomstige zelf.
Rond je brief mooi af en lever het in. 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.mentortijd.nl/brief-aan-de-toekomst/

Geef een reactie